CAM yazılımını kullanırken genel taleplerden biri, -Neden daha otomatik olamıyor? konusudur. Birçok insan vardır ki basitçe CAD modeli yüklemek ve ardından CAM yazılımının işleme için en iyi yolu bulmasını ve otomatik olarak programlamasını ister.
CAM programlamanın bu ütopik dünyası her tür parça için mevcut olmasa da bu Otomatik Özellik Tanıma’nın hedeflerinden bir tanesidir. 3B modelin ortak öğelerini ayırmak ve kurallar ve şablonlar kullanarak parçanın üzerindeki CNC kodunu oluşturmak.
Otomatik Unsur (Özellik) Tanıma
Katı modeller, parça şeklini tanımlamak için gerekli tüm bilgilere sahiptir. Kullanıcılar sadece CAM yazılımı için parça verilerini yeniden oluşturma zamanını harcamaya gerek duymamalıdır. Prizmatik parçaların çoğu, delikler, cepler ve patronlar gibi standart özelliklerden oluşur. Diğer CAM sistemlerinin, kullanıcıların geometriyi tanımlamaları, sınırlar oluşturmaları ve daha sonra kesme işlemlerini belirlemeleri gerekebileceği durumlarda, otomatik özellik tanıma bunu ortadan kaldırır. Tipik 2B parçalar genellikle sadece birkaç dakika içinde, bir saat veya daha fazla bir sürede programlanabilir.
Otomatik ve Etkileşimli Unsur (Özellik) Tanıma
Kullanıcılar genellikle kendi bölümlerindeki farklı özellikleri otomatik olarak bulmak ve sıralamak için bir sihirbaz çalıştırabilir. Tipik olarak stok malzeme büyüklüğünü girer, başlangıçtaki bir takım yönelimini verir ve yazılım daha sonra katı modeli analiz eder ve işleme için işlenebilir özellikler oluşturur.
Bu özellikler daha sonra listelenecek ve mantıksal işleme işlemleri için otomatik olarak sıralanacaktır. Alternatif olarak, ince kontrol isteyen kullanıcılar, özellikleri kendileriyle etkileşimli olarak seçebilir ve manuel olarak sıralayabilir.
Genellikle, herhangi bir bireysel şirket için en iyi yaklaşım, otomatik özellik tanıma özelliği ile etkileşimli seçim veya kişisel öngörülerin kullanıldığı birleşik bir yaklaşımdır.
Unsur Bazlı İşleme
Unsurlar tanındıktan sonra, işleme verimliliği ve unsura özel özellikleri için ideal olan stratejilerle işlenebilmek üzere sıralanırlar. Örneğin, açık bir cep, kapalı bir cepten farklı bir stratejiyle işlenebilir. Ya da sığ erkek unsurlar uzun olanlardan farklı şekilde işlenir.
Unsurlar ile programlama
Model üzerindeki unsurlar bulunduğunda, üç adımlı bir işlem veya sihirbaz parçayı programlamak için kullanılabilir. Kullanıcılar önce bir özellik listesinden seçim yapar ve şekil ve boyutlar hakkında bilgi girebilir. Sonra, kullanıcılar sağlanan bilgilere dayalı olarak tercih edilen bir işleme stratejisini seçerler veya önerilen strateji ile giderler. Programcı, kaba, yarı-bitirme ve bitirme geçişleri için özelliklerin türüne göre önerilen stratejileri kabul edebilir veya söz konusu parça için işleme ihtiyaçlarını karşılamak için değişiklikler yapabilir.
Son olarak, unsur boyutları, stok malzemesi ve kesme stratejilerinin kombinasyonu, yazılımın her kesme işlemi için en verimli kesme takımları, takım yolları, ilerlemeleri ve devirleri önermesine olanak tanıyarak analiz edilir. Programcı, önerilen takımı seçebilir veya kütüphanede başka bir takım arayabilir. Kullanıcılar önerilen ilerleme ve devirleri veya kolayca değiştirebilir.
Otomatik programlama iyi bir başlangıç noktası sağlasa da kullanıcılar yazılımın CNC kodunu nasıl ürettiği üzerinde hala kontrolü elinde tutmalıdır. Kullanıcılar CAM yazılımının gelecekteki işlere uygulanabilmesi için önceden işleme tercihlerini ayarlayabilir. Takımlar, ilerlemeler, devirler vb. önerilmesine rağmen, kullanıcılar istedikleri zaman kendi tercihleri ile bunları geçersiz kılabilirler.
Farklı iş ofsetleri ile çalışma
Otomatik unsur tanıma, yalnızca takım eksenini kullanmanın ötesinde uzanabilir. Yönlendirmeye bakılmaksızın, parçadaki tüm özellikleri bulmak için çoklu kurulum yönelimlerini kullanabilirsiniz. Bunlar daha sonra çalışma düzlemine ve özellik tipine göre sıralanacaktır.
Kullanıcılar daha sonra kullanmayı tercih ettikleri çeşitli yönelimlerin sırasına karar verebilir ve özellikleri buna göre programlayabilirler.
Yerleşik zeka
Üretim bilginize dayanarak, otomatik özellik tanıma, sizin için akıllıca kararlar verir. Takımlarınızı otomatik olarak seçer, yan adım, dik adım ve daha fazlası, programlama tutarlılığı sağlar.
Birden çok özellik oluştururken, yazılım süreç planlamanızı dinamik olarak günceller. Neyi başarmak istediğinize bağlı olarak en uygun işleme sırasını sağlayın.
Parça Güncellemeleri
Parça değişiklikleri, bir işyeri için karşılaşılan kaçınılmaz bir gerçektir. Eğer bir parça zaten analiz edilmiş ve programlanmışsa, parça geometrisi değişmişse, güncellenmiş parçayı orijinal ile karşılaştırabilirsiniz. Unsur listesi değişiklikler için otomatik olarak güncellenir ve oluşturulan CNC kodu güncellenir.
Bu strateji sadece parça değişikliklerinde değil aynı parçaların veya benzer parçaların ailesinin işlenmesinde de faydalıdır. Kişisel tercihlerinizle ince ayar yaparak otomatik özellik tanıma işlevini kullanarak tek bir parçayı sıralayın ve programlayın; benzer parçaların tümüne otomatik olarak uygulayın.
İşgücünün daha iyi kullanılması
Otomatik unsur tanıma kullanmak, işgücünün daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. AFR, tüm işleme sürecinin standardizasyonuna izin verir. En iyi uzman teknisyenler, işleme şablonlarını kurabilir ve tecrübesi ne olursa olsun tüm programcılar bilgi ve deneyimlerini kullanabilirler. Bu, parçaşarınızın bitirme kalitesinde, takım ömründe ve üretilen parçaların genel kalitesinde tutarlılık sağlar.
Sonuç
Otomatik özellik tanıma ve özellik bazlı işleme, atölye için “tipik” olan belirli parçaların parça işleme süreçlerini basitleştirebilir. Programlamanın saat yerine dakikalar içinde tamamlanmasına izin verilmesi. Süreç boyunca kazanılan bilgi, bireysel tercihleriniz için gelecekteki işler için saklanabilir.
Autodesk’in FeatureCAM çözümü, unsur bazlı otomatik CAM yapabilen yazılımlara en güzel örnektir.
*Bu makale Autodesk’in “Benefits of automatic CAM” adlı makalesinden çevrilmiştir. Yazının orijinali için burayı tıklayın.