Karma İmalat için Eklemeli ve Çıkarmalı İmalat Tekniklerini Birleştirme

Yıllardır eklemeli imalatın tüm imalat sanayisinin geleceği olacağı düşünülmüştür. Gelişen teknolojiye yetişmek bunun gerçekleşmesine büyük oranda engel olabilir. Aslında eklemeli imalat yönteminin geleceği, en iyi optimizasyonu elde etmek için eklemeli ve çıkarmalı teknikleri birleştiren karma imalat sisteminden geçmektedir.

Söz konusu karma imalatın geleceğine baktığımızda ise iki farklı kategoriye ayırmamız gerekmektedir:
Hem eklemeli hem çıkarmalı imalat ile çalışabilen tezgahlar ve hem eklemeli hem çıkarmalı imalat ile üretilmiş parçalar.
Bu farklılıklardan ne kastettiğimi daha iyi anlamak için yazının devamına göz atalım.

Metal parçaları 3 boyutlu baskılamak için de bir teknoloji var, metal parçaları işlemek için de bir teknoloji var. Bunu biliyoruz. Ancak bu iki işlem bir araya geldiğinde, her bir tekniğin en iyi şekilde kullanılması sağlanır. Örneğin, Physics dergisinde yayımlanan bir makaleye göre tungsten parçalar için femtosaniye lazerleri kullanılarak eklemeli imalat yapılırken, şekillerin düzeltilmesi için çıkarmalı imalat kullanılmaktadır. Femtosaniye lazerleri esasen etrafa zarar vermeden metali hızla ısıtabilen ya da eritebilen yüksek güçlü kısa mesafeli lazer atışlarıdır. Bu yöntem yüksek dayanıklı tungsten dişliler yapmak için kullanılmaktadır. Araştırmacılar daha gelişmiş yöntemler keşfetmeye devam ediyorlar.

İncelememiz gereken parça imalatında kullanılan bir diğer eklemeli ve çıkarmalı yöntem birleşimi ise daha gelenekseldir. Bu işlem, yaygın bir metal ekleme tekniği olan lazerle kaynak biriktirme içerir. Additively dergisine göre, daha iyi bir yüzey bitirme kalitesi ve tolerans elde etmek için parça, lazer birikimi ile kabaca tasarlandıktan sonra frezelenmesi için CNC tezgahına gönderilir. Karma imalat endüstrisi için gelecek vaat eden yöntem işte budur. Yüksek yüzey bitirme kalitesine, hassas işleme ve frezelemeye sahip iç kafesler ve kalıplar gibi eklemeli imalata özgü özelliklerin tezgahlarda da bulunmasını sağlar. Tek bir işlemde birleştirilen bu yöntemde aslında bir taşla iki kuş vurulmuş olur.

Karmaşık parça imalatını anladığımıza göre, şimdi tezgahların eklemeli ve çıkarmalı yöntemleri birleştirme yollarına bakalım. Eğer bir atölye sahibiyseniz, oldukça pahalı olan takıntılarınızın birçoğunun boş durduğu zamanlara tanık olmuşsunuzdur. Bu durumun üstesinden gelmek için firmaların bulduğu çare 3B yazıcı kafalarını CNC tezgahlarına bağlamaktır. ASME (Amerikan Makine Mühendisleri Odası) bu durumu “CNC tezgahının anında teknoloji harikası bir 3B yazıcıya dönüşmesi” olarak tanımlamıştır.

3B yazdırma kafalarının CNC tezgahlarıyla birleştirilmesi genellikle iki tekniği de kullanarak parça üretmek için değil; yalnızca tezgahın kullanılabilirliğini artırmak için yapılır. Bu teknolojinin daha da geliştirilmiş kullanımı ile parça modelini hızlıca yazdırabilir, gerçekte nasıl olacağını anlayabilir, sonrasında da parçayı metalden işlemeye devam etmek isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz. Bu yöntem, iki teknolojiyi bir araya getirerek işyeri sahiplerini hem 3B yazıcılarını hem de CNC tezgahlarını kullanma yükümlülüğünden kurtarır.

Gördüğünüz üzere, bu iki tekniğin tek bir tezgahla veya hatta tek bir parçayla birleştirilmesi sayesinde biz mühendisler tasarımlarımızda çok daha özgür davranabiliriz. Bu karma imalat teknikleri potansiyel imalata birçok eşsiz kapı açmaktadır.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli.